2016. dec 11.

Biharfüred - A Szerenád-vízesés körútja

írta: Sz. Zsolt
Biharfüred - A Szerenád-vízesés körútja

November végén már általában behavazik a mai Románia területén 1100 méteres magasságban fekvő Biharfüred -Stana de Vale- környékén, így arra gondoltunk, felugrunk egy rövid kis túrára, hátha látunk egy kis havat. Havat kevesebbet, de jeget annál többet láttunk, ami még az előző heti kemény mínuszokból maradt. 

A szokásos hajnali indulás, zötykölődés a rossz Békés megyei, majd a határátlépés után a továbbiakban is rossz Bihar megyei utakon. Forgalom is alig van, de a mindössze alig 150 kilométeres út sajnos 3 órát vesz igénybe, kizárólag az utak minősége miatt. 

Ahogy elhagytuk a 800 méteres magasságot a Biharfüredre felvezető szerpentinen, már látszott, hogy nagy hó nem lesz, csak fagy, és elég tiszta idő. Gondolkodtam is azon, hogy esetleg csúcsokra kellene felmennünk, hiszen abból is van egy-két kedvenc a környéken. Biztos szép lenne a kilátás, hiszen jó idő esetén pl. a Mezőhavas csúcsáról pazar a teljes körpanoráma. De eldöntöttük, hogy tartjuk magunkat az eredeti tervhez és megyünk vízesést nézni. 

Egy kis plusz infó azoknak, akik kevésbé tapasztaltak, esetleg ritkán járnak hasonló utakra. Bár pl. Biharfüred sem igazán magaslati hely, és lényegében maga a Vigyázó-hegység sem nagy átlagmagasságú hegység, de mégis okozhat meglepetést, mivel a hely egyedi -a környékétől egészen eltérő- klimatikus viszonyokkal rendelkezik. Hűvösebb, csapadékosabb, szélsőségesebb... általában még májusban is találunk nagyobb és mélyebb hófoltokat, és már októberben behavazhat... nyáron pedig özönvíz jellegű veszélyes zivatarokra számíthatunk. Amíg nálunk az alföldön -a szomszédban- híre-hamva sincs a rossz időnek, addig alig három ára alatt nyárból az őszbe vagy éppen akár a télbe futhatunk. Ezekre érdemes odafigyelni indulás előtt, ha minden körülmények közt biztonságban szeretnénk túrázni. 

Visszatérve a túrához. A hossza kb. 13 km. melynek során három, a Fátyol, Triccs-traccs, és a Szerenád -szerencsésebb esetben négy, ha elérjük a Miss-vízesést- elnevezésű vízeséseket csodálhatjuk meg néhány kilométeren át a romantikus Jád-völgyével együtt. A teljes szintemelkedés nagyjából 400 méter, tehát nem mondható nehéz útnak. Végig a kék kör jelzést kell követni. Hagyományosan 3 vízesés, de újabban egy talán "maszek" jelzés felvisz a Jád-völgyéből észak felé egy "Miss" elnevezésű eséshez. Ez plusz egy kilométer és 120 méter szintemelkedés az eredeti úthoz képest. Ezt a látványosságot most kihagytuk, mivel a jeges kövek miatt nem tudtunk átkelni a Jád-patakon. Jövő tavasszal majd bepótoljuk! 
Víztározó a Horgas és a Jád-patak összefolyásánál
A Jád-patak
Jeges sziklák a Jád-völgyében
Havas, jeges utak, vigyázni kell minden lépésnél!
A Fátyol-vízesés
A Triccs-traccs vízesések környéke
Leereszkedés a Szerenád-vízeséshez
A vízesés több mint 15 méter magasból zúdul alá
Figyelem! Leereszkedni nem muszáj! Fentről is szép, lefelé egy jó darabig sziklába épített korlát segíti a mozgást, de végig meredek és csúszós az ösvény! Mindig! A túra egyetlen odafigyelést igénylő része a vízesés környéke, itt kellő megfontoltsággal kell közlekedni.
A déli napsütötte dombokon kellemes meleg volt, de az árnyékos részeken egész nap fagyott
Már itt elhatároztuk, hogy tavasszal visszajövünk, és újból megcsináljuk ezt a kellemes kis túrát, melynek bejárása szinte bármely korosztálynak javasolt, ha rendelkezik minimális túratapasztalattal és egy kis elszántsággal.
A túra részletes térképe itt található: Biharfüredi körtúra
Szólj hozzá

hasznos gondolatok fotók Erdélyi-szigethegység népszerű fotóim