2011. sze 09.

Farkas támadás

írta: Sz. Zsolt
Farkas támadás

Farkasok tizedeltek meg egy nyájat Tekerőpatak közelében szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, szétmarcangolva nyolc juhot és egy bárányt, illetve többet is megsebesítve. A károsult főgazda becslése szerint az elsődleges kár 2000-2200 lej, ami több is lehet, miután átvizsgálják az összes állatot. A helybéliek szerint ekkora méretű pusztítást húsz év óta nem végeztek az ordasok.

A legjobb vadász a farkas” – sommáz Kovács László főgazda kifejtve, gyerekkora óta juhok őrzésével foglalkozik, de nem emlékszik, hogy ekkora mértékű pusztítást végeztek volna az ordasok. Mint magyarázza, tapasztalata szerint a farkas nagyon okos állat és a mérhetetlen pusztítást nem egyedül végezte.

A Heveder közelében lévő Balázspatakán békésen pihenő juhokat szerdáról csütörtökre virradólag támadta meg a falka, a főgazda elmondása szerint rendkívül ravasz módon. Ugyanis a falkából egy farkas közelítette meg a nyájat, majd a kutyák csaholására elmenekült, maga után csalogatva az őrző háziasított „rokonait”, de a juhokra felvigyázó pásztort is. Ezalatt a falka többi tagja átugorta a karámot és mérhetetlen pusztítást végzett: nyolc juh tetemét a patak közelében találták meg, egy bárány pedig nyomtalanul eltűnt. A pásztorok egyébként csak egy farkast láttak, azt, amelyik után szaladtak a kutyák. A főgazda becslése szerint az elsődleges kár 2000-2200 lej, és négy gazdát érint, azonban a falu közelében legelésző nyájba számos gazda beadta tavasszal a jószágát. Mint a főgazda magyarázta, feltételezhetően a nyájban több olyan juh is van, amelyik túlélte a támadást, de megsebesült, ezeket a juhokat pedig tanácsosabb levágni, mint tartani, mert további támadó ordasokat vonzhatnak a nyáj közelébe.

A károsultak kártérítést követelnek majd az államtól – mint magyarázták, az újságból értesültek arról, hogy térítik a vaddisznók okozta károkat, ezért panaszukkal a gyergyóújfalvi önkormányzathoz fordultak, illetve a támadást jelentették a vadásztársulatnak is.

Jánossy Alíz
Hargita Népe 
Szólj hozzá

hegyvidéki hírek