Egynapi járóföld

Természetjáró és túrafotós blog

2018. feb 04.

Változások, költözés, stb.

írta: Sz. Zsolt
Változások, költözés, stb.

Tisztelt olvasók!
Tájékoztatásul közlöm eddigi olvasóimmal, hogy a "Nomád a hegyek vándora blog" írását itt nem fojtatom tovább. A bloghoz tartozó facebook oldal neve is megváltozik. 
Őszintén szólva sokáig gondolkoztam azon is, hogy egyáltalán folytassam-e a blogolást, vagy a facebook csoportjaim további működtetését. Igazából még a fotók megosztásától is elment a kedvem. 

Hogy miért? Azt inkább ne kérdezzétek. 

De... aztán úgy döntöttem, hogy talán megéri a belefektetett munkát, ha teszek még egy próbát, és újítok egy kicsit 2018-ban.

Tehát. Új blogom itt található: Egynapi járóföld
A bloghoz tartozó facebook oldalam címe: Egynapi járóföld blog
Különálló, de az előzővel egyesített módban működő facebook ...
Tovább Szólj hozzá

2018. jan 22.

Indul a blog!

írta: Sz. Zsolt
Indul a blog!

Túrák, tippek, gondolatok, hasznos oldalak, fotók-videók főképp magyarországi tájakról.

Üdvözlöm új blogom olvasóit!

Hazai túrás, természetjáró körökben esetleg többeknek is ismerős lehet régebbi blogom, amely Nomád a hegyek vándora néven futott. Azért döntöttem úgy, hogy új néven viszem tovább a blogot, mert megváltozott a túráink jellege, bizonyos okok miatt kevesebb lett a hegyvidéki túra, és több az egyéb pl. síkvidéki, esetleg vízi. És hogy mi ez az egynapi járóföld...? Hamarosan erre is kitérek! Blog szolgáltatót pedig azért cseréltem, mert egy hazai csapatba szerettem volna bekerülni. Tudom, hogy a keresők nem annyira szeretik a duplázást, de a régi blogból áthozom ide majd az ottani néhány legnépszerűbb bejegyzést egyenlőre, amíg nincs frissebb anyagom. Addig is csak tesztverzióban működünk.

dsc_9570-3_masolat.jpg

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 19.

Retyezát: 2. felvonás

írta: Sz. Zsolt
Retyezát: 2. felvonás

2017.09.04-06. 
Van abban eleve valami nosztalgikus, ha az ember közel egy év elmúltával lépésre pontosan ugyanonnan kezdhet - folytathat egy túrát, vagy egy megkezdett utat. Így voltunk mi is most ezzel a Retyezáti úttal. Tavaly szeptemberben / Retyezáti próbakör / a kedvezőtlennek mondható időjárás miatt a Pelaga-réten /Poiana Pelegii / félbeszakadt túránkat fejeztük be, melynek akkor is, és most is a Retyezát-hegység / Zerge-havasok / kicsivel 2000 méter feletti átlagmagasságban fekvő Bukura - régiója volt.
A Bukura-tó és katlan 2000 méter feletti magashegyi sziklavilága
Az időjárás most jobbnak ígérkezett mint tavaly, bár esőket és és viharokat is jósoltak, ami leginkább a túra egyetlen sarkalatos pontja szempontjából volt ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok fotók Erdély Déli-Kárpátok

2017. jún 29.

A nyugalom szigete - Újra a Zemplénben jártunk

írta: Sz. Zsolt
A nyugalom szigete - Újra a Zemplénben jártunk

Zempléni-hegység. Sajnos több mint 20 évig elhanyagoltuk hazánk ezen csendes és csodás részét, igazából nem tudom miért... De tavaly valami megváltozott. Újra rátaláltunk erre a történelmi és természeti értékekkel bőven megáldott vidékre. Jó lenne, ha egyre többen fedeznék fel Magyarország távoli, de egyáltalán nem elérhetetlen, turisták által sajnos kevéssé látogatott és ismert táját!

"A hegységet hivatalosan Zempléni-hegységnek, a földtani irodalomban Tokaji-hegységnek nevezik. Ez utóbbi pontosabbnak tekinthető, mivel a hegység keleti fele található csak Zemplénben, a nyugati Abaúj területére esik, a névadó Zemplén település pedig ma Szlovákiában található. A Zempléni-hegység elnevezés az I. világháború után ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Zempléni-hegység

2017. ápr 17.

Medvehagyma és nádi farkas, egy Alföldi erdő rejtett kincsei

írta: Sz. Zsolt
Medvehagyma és nádi farkas, egy Alföldi erdő rejtett kincsei

Áprilisban és május elején évek óta rendre kilátogatunk kedvenc Alföldi - Gyula környéki - erdőnkbe, medvehagymát szedni, vadakat nézni, és élvezni a tavaszi erdők virágos zsongását. Így volt ez most az idén húsvétkor is.

A medvehagyma az egyszikűek osztályán belül a hagymafélék családjába tartozik. A levelében található allicin miatt antibiotikus hatású, ezért jól használható gyomor és bélfertőzések kezelésére. Fogyasztása kedvező a szív és érrendszeri betegségekre, mivel koleszterin és vércukorszint csökkentő hatással is rendelkezik. A levelét tartalmazó teakeverék vérnyomáscsökkentő hatású, sötétzöld színű levelében lévő klorofill kitűnő antioxidáns . Jellemző élőhelye a páratelt környezetű, szerves ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok fotók Alföld

süti beállítások módosítása