2016. máj 02.

Krókuszok és szép panorámák - Biharfüreden jártunk

írta: Sz. Zsolt
Krókuszok és szép panorámák - Biharfüreden jártunk

Április végén, május elején, már évek óta bevett gyakorlat, hogy kimegyünk Romániába, az Erdélyi-szigethegység valamelyik részébe, és ott meglessük a krókuszok tömeges virágzását, a télről még megmaradt havat, és a remek panorámákat. Így volt ez most is, egy szép szombati napon felkerekedtünk, és bő három órányi autózás után az alföldről felérve Biharfüredre egy másik világba cseppentünk, amely feltétlen megéri a rossz utak, és az ezek miatt viszonylag hosszúnak mondható út apró kényelmetlenségeit.
A Fekete-körös Borz előtt a Romániai oldalon
Biharfüred különleges tisztaságú, ózondús levegőjű klimatikus gyógyhely. Bihar megyébentalálható, Nagyváradtól 80 km és Belényestől 25 km távolságra, Békéscsabától 145 km, de a Méhkeréki határátkelőtől alig több mint 100 km-re, 1102 m tengerszint feletti magasságban. Ez a Bihar-hegység legismertebb üdülő-pihenőhelye. A határhoz való közelsége miatt ez a "Viharsarki" turisták egyik kedvelt úti célja. Bár azt kell mondjam, hogy jelenlegi gazdái korántsem tudják -vagy akarják- kihasználni a hely adottságait. A környéken sokfelé túrázhatunk, hiszen jó néhány túraút kiindulása - vagy éppen becsatlakozása - van itt, és ráadásul ezek az utak általában jól jelzettek és nem is túl megerőltetőek. Bár természetesen Biharfüredről kiindulva a havasok irányába csakis felfelé vezető utakat találunk, amelyeken általában 3-5 km megtétele és 300-500 méter szintemelkedés leküzdése szükséges a néhány közeli 1400 - 1600 méteres csúcs -kilátópont- eléréséhez. Mi szokás szerint a Mezőhavas 1625 méter magas csúcsa felé vettük az irányt, amely a környék legszebb teljes körpanorámáját kínálja, Biharfüredről 5 km-es úttal a piros és kék sáv jelzéseket követve 2 óra alatt kényelmesen elérhető.  

A Csoda-forrás, +5.5 C'-os vizével
Mindenütt ahol víz van mocsári gólyahíreket látni
Tőzikék
És a lényeg, túránk egyik fő célja, a krókusz mezők


Krókuszok és tőzikék, szép párosítás
Kellemes dombok, szép panorámák, de a krókuszok ezen a magasságon - 1400 m - már nagyrészt elnyíltak
És még havat is találtunk
A krókuszok mint megannyi apró kis lámpás.... szinte világítanak a természet apró csodái a Mezőhavas oldalában
Krókuszos panoráma a Mezőhavas 1625 méteres csúcsáról
Krókuszmezők
Ezért érdemes gyalogolni, igazi havasi rétek
Igazi panoráma, hét képből összerakva


Bár az idén legalább egy héttel korábban jött a tavasz, de még így is sikerült kifognunk a krókuszok virágzását, jókor mentünk... És természetesen jó időben, hiszen az eddigi néhány év tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig remek időjárás fogadott minket fent, hála a jól megtervezett időpont választásoknak.

Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Erdélyi-szigethegység