2015. jún 03.

Május végi barangolás a Bükkben

írta: Sz. Zsolt
Május végi barangolás a Bükkben

Eddigi jó -vagy rossz...?- szokásomat nem követve, ebben a blogban nem írom le részletesen a túrát, nem lesz térkép róla, stb. De fotók azért lesznek.... Most ennyire futja a kedvemből, energiámból. Bocs!

Tehát a túra. Május utolsó hetében nekiindultunk a Bükknek, és sok helyen voltunk Felsőtárkánytól a Hór-völgyéig, Szilvásváradtól Felsőtárkányig, útba ejtve a Bükk-hegység szép kilátást nyújtó, de a többség számára nem ismert köveit is. Közben akadt néhány szép virág, vagy éppen rég elfeledett várrom is....

Virágok
Boldogasszony papucsa, rigópohár. vénusz sarucska, vagy papucskosbor (Cypripedium calceolus) valamennyi európai kosborféle (Orchidaceae) között a legnagyobb egyedi virágnak számít. Hazánkban fokozottan védett. Természetvédelmi értéke 250.000 ft.
Boldogasszony papucsa
Csillagfürt
Bíboros kosbor
Mezei zsálya harmatcseppekkel
 Szalajka-völgy

Szép kilátás
Kilátás a Sándor-hegyről
Kilátás a Sándor-hegyről
Még mindig a Sándor-hegy
Az Ódor-vár felé
Várrom
Méghozzá a Füzér-kői, bár inkább csak várhely, mert igazából falakat már nem nagyon találunk.
Bükkzsérctől kb. 5 kilométerre, az Ódorvártól kb. 2 kilométerre északra a Hór-völgy és a Hosszú-völgy találkozása fölé emelkedő sziklacsúcstól 150 méterre északkeletre a keskeny hegygerinc egy kiemelkedő részére építették a várat. Kisméretű, 24 méter hosszú 15 méter széles területét délkelet felé a Hór-völgy feletti szakadékos hegyoldal, és a félkörben, a platótól pár méterrel alacsonyabban futó árok védte.
A vár építésére okleveles adatunk van. 1242-ben a törvény alapján, II. Kilit egri püspök (1224-1245) a királytól vár építésére kért engedélyt. Az engedélyt IV. Béla 1248-ban adta meg az 1245-ben elhunyt II. Kilit püspök utódjának Lampert püspöknek (1246-1275), hogy Kerekku=Kerekkő, vagy Fyzerkew=Füzérkő helyeken sziklavárat építsen, azzal a kikötéssel, hogy a mindenkori püspök ne tudjon vagy merjen a fent megadott birtokokból semmit eladni, elcserélni vagy bármi módon elidegeníteni. Az engedély kiadását követően rövidesen felépült a vár, de további sorsáról semmit sem tudunk, a későbbi birtokleírásokban nem említik, valószínűleg rövid ideig állt fenn.
A vár maradványait csak a közelmúltban sikerült azonosítani, korábban a történészek az említett oklevél kitételeit a szarvaskői várra vonatkoztatták, amit Kerekkővel azonosítottak. Forrás:Várbarát.hu


Árvalányhajas rét a Füzér-kő csúcsán
Árvalányhajas rét a Füzér-kő csúcsán
 A várárok
Vár állott, most kőhalom... Vagy még az sem....  
 S a végére egyik kedvenc Bükki pihenőhelyünk. Ne is kérdezzétek merre.... Hétpecsétes titok!!!   
Szólj hozzá

gondolatok túra fotók Bükk népszerű fotóim