2014. ápr 06.

Védjük meg a Kecske-lyuk barlangot /is/ !

írta: Sz. Zsolt
Védjük meg a Kecske-lyuk barlangot /is/ !

Mint ahogy már egy korábbi bejegyzésemben írtam róla, március 27-én délután egy túráról visszatérve, hatalmas füstöt észleltünk a Kecske-lyuk barlanghoz érve.

Oltás közben

Sűrű füst gomolyog a Forrás-völgyben...
 Részlet a cikkből / Virágnéző tavaszi túra a Bükk hegységben /
"Elő a lámpákat, bemegyünk, mert ezt meg kell nézni!!
Hát bent, kb 10 méterre a bejárattól kábelt égettek valakik... Szóval a kábelről a szigetelőanyagot. Ennek a füstje mérgező. Hát ez gomolygott a barlangban és előtte, de bent már csak izzik a kábelköteg. Nekilátunk elfojtani az izzást és ezzel megfékezni a füstöt. A nálunk lévő vizes palackokkal felszerelve és a helyszínen talált kis vödörrel hordjuk a vizet a patakból be a barlangba. Kb. 20 liter vízzel elérjük a célunkat."
Másnap jelentették az illetékeseknek a látottakat. Eljutott a médiákhoz is a hír, cikk a Borsod online magazinból: Kábelt égettek a Kecske-lyukban
   
Néhány nappal később pedig a TV2 adásában is szerepelt a dolog, lementettem a videót, amelyet itt megnézhettek:


A riportban látható két fotót én készítettem a helyszínen.
Alakult egy facebook csoport is, mely a barlang megóvását célozta meg, egyenlőre a médiában történő figyelemfelkeltés eszközével. A fentiek szerint ez sikerült is! Részlet a csoport ismertetőjéből: "A természetkárosítás olyan mértéket öltött a barlangban, hogy nagyon aktuális felhívni rá a figyelmet. Az eldobált szemét csak a legkisebb probléma: a "túrázók" tüzet raknak, benzines fáklyát használnak, rongálnak. A legfrissebb sajnálatos hír, hogy már kábelégetésre is használják Magyarország egyik legkülönlegesebb élővilágú barlangját!!! A barlang valamilyen (denevérbarát) lezárásának és/vagy fokozott ellenőrzésének szükségességére szeretnénk felhívni a figyelmet."
Az oldalt megtalálod itt: Védjük meg a Kecske-lyuk barlangot 

Ha gondolod csatlakozz a közösségünkhöz, hiszen létszámunkat növelve is segíthetjük a természetvédelem ügyét!
Mivel én magam is tapasztaltam már máskor is természetkárosítást és egyéb az erdőbe nem illő viselkedést, szemetelést, tűzrakást, védett területek zavarását, jó lenne ha ezeket jelentenénk az megadott telefonszámon a Nemzeti Park ügyeletesénél: +36/30/861-3808 


Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra Bükk hegyvidéki hírek