2014. már 30.

Virágnéző tavaszi túra a Bükk hegységben

írta: Sz. Zsolt
Virágnéző tavaszi túra a Bükk hegységben

2014.03.25-28.

Mivel az idén korábban érkezett a tavasz mint általában, ezért mi is hamarabb indultunk első igazi tavaszi túránkra. Egy új szállást próbáltunk ki, Alsóhámoron a Bükk Apartman.
Semmi extra, jó minőségű kellemes kis szállás lenne, ha mondjuk nem lenne drágább 3000 ft.-nál. De mivel 4500 + IFA. hát úgy eléggé húzós.

Lillafüred a Szinva patak vízesése
Érkezésünk utáni második nap.
Ma már egy rendesebb túrára megyünk. Íme az útvonal: /P+/ Közép Garadna-Csókás-Udvarkő-Lencsés nyereg- /Zo/ Andó kút-Dobrica forrás-Andó kút- /Z+/ Keskeny lyuk-Barát erdő-Csanyik völgy. Nagyjából 15 km.-es kör. Egész nap jó idő volt, bár reggel kissé hűvös és borult, de aztán javult. Még éppen kifogtuk a kökörcsinek virágzásának végét és sikerült néhány szálat találni.

Mindenfelé keltikék a P+-on

Leánykökörcsin és csigusz

A szépen felújított Andó-kút és környéke a Zo jelzésen

Szalamandra a tónál

A Dobrica forrás és környéke szintén felújítva

Egy szép kis vízesés nem messze a Dobricától, de sajnos alig csorog a víz...

Leánykökörcsin a Z+-on

Feketéllő kökörcsinek a Majálispark környékén.
Szerencsére nem kellett vaktában keresgélnünk, egy helyi túratársunk -Krisztián- jóvoltából tudtuk, hogy merre találunk majd virágokat. Köszi!!

A harmadik napon már csatlakozott hozzánk Krisztián is, akit a "A Bükk hegység kincsei" facebook-os csoportból ismertünk csak -eddig-! Ma már még jobb volt az idő, de mondjuk később is indult a túra. Mai útvonalunk: /K/ Ómassa-Szentlélek- /jelzetlen!/ Heteméri kilátó- Szentlélek- /Ko/ Köpüs forrás- /jelzetlen és fokozottan védett!!/ Köpüs kő- /P háromszög/ Örvény kő- /jelzetlen!/ Örvény kő északi részén szép kilátás- /P és S sáv- /jelzetlen!/ Barátság kerti kilátó-vissza a jelzésre és a S háromszögön ki a Magos kőre és a Három kúti bg.-hoz. Onnan vissza a Magos kőre- /jelzetlen!/ -Vidróczki bg- /jelzetlen!/ Csókási tábor- /P+/ Udvar kő-Lencsés nyereg-Forrás völgy-Majális park. Nagyjából 16-17 km. nehezebb terepen mint tegnap.

Szép kilátás a Heteméri szikláról. Szemben balra a Vörös-kő alattunk a Farkas nyak völgy és az Alsó-Nyárjú hegy

A Köpüs-kő

Kilátás az Örvény-kő alatti szikláról

Csillagvirág

Barátok a Barátság kerti kilátónál

Kilátás a Barátság kerti kilátóhelyről

A Magos-kő kicsit párás háttérrel

A Háromkúti bg. előtti pihenő
A Vidróczky bg. belülről kifelé nézve
Jól telt a nap, szép idő volt. Krisztián segítségével eljutottunk három általunk eddig nem járt helyre is. Szépen végigmentünk a fent leírt útvonalon és akkor jött a meglepetés! A Kecskelyuk barlanghoz érve láttuk, hogy nagy füst gomolyog a barlangból... De mi és hogy...?? Nem értjük.
Elő a lámpákat, bemegyünk mert ezt meg kell nézni.
Hát bent, kb 10 méterre a bejárattól kábelt égettek valakik... Szóval a kábelről a szigetelőanyagot. Ennek a füstje mérgező. Hát ez gomolygott a barlangban és előtte, de bent már csak izzik a kábelköteg. 
Nekilátunk elfojtani az izzást és ezzel megfékezni a füstöt. A nálunk lévő vizes palackokkal felszerelve és a helyszínen talált kis vödörrel hordjuk a vizet a patakból be a barlangba. Kb. 20 liter vízzel elérjük a célunkat. Erre mit lehet mondani? Barmok! Tolvajok és barmok, eszetlen bunkók... 

Mentjük a menthetőt... Sikerült. Füst hömpölyög a Forrás völgyben

Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Bükk hegyvidéki hírek