2013. sze 30.

Transzbükki átkelés - light...

írta: Sz. Zsolt
Transzbükki átkelés - light...


Egy rövid kis másfél napos túrát tettünk kedvenc hazai hegységünkben, elvégre itt van szeptember vége és számunkra most kezdődik a tavaszi után a második fő túraszezon.

A szállás a már második otthonunkként látogatott Felsőtárkányban volt, természetesen Varga Józsiéknál, mint szinte mindig. Egész kellemes időt fogtunk ki, különösen az első délutánon. Sikerült is egy-két jónak mondható fotót készíteni a tájról, felhőkről és egyebekről. 

Első nap még a megérkezésünk után felmentünk délután a helybeli dolomitbányához, ahonnan remek kilátás nyílik jó idő esetén a Bükkre és Felsőtárkányra.

Másnap átbuszoztunk Szilvásváradra és onnan visszagyalogoltunk Felsőtárkányba, keresztül a Szalajka völgyön, felkaptattunk az Istállós-kőre a Bükk egyik legmeredekebb túraútvonalán /zöld háromszög/, majdnem érintve az Olasz-kaput, elsuhanva a Három-kő mellett, felkaptattunk a Tar-kőre és onnan le a Toldi kunyhó irányába. A Stimecz háznál meglepetésünkre kint találtuk a kisvonatot, kiderült, hogy szarvasbőgést jöttek /kb. 20 fő/ hallgatni, amit egyébként mi is hallottunk, ahogy ereszkedtünk le végig a Kecskor-hegyesétől a Stimecz házig. Aztán a vonatot éppen megelőzve értünk vissza Felsőtárkányba.
Transzbükki átkelés -light- ez lett a túránk neve...

Érdekes élmény volt, hogy az Istállós-kő alatti pihenőnél ebéd közben, tőlünk kb. 50 méterre baktatott el két szarvas. Sajnos lefotózni nem tudtam őket, mire előkerült a gép és megfordultam, már el is sétáltak a fák közé. A másik dolog amit már rég tudunk, lustul a nemzet.... Hiába volt szombat, turistákkal az Istállós-kő északi oldalán pl. egyáltalán nem találkoztunk, hiszen az meredek és viszonylag távolabbi célpont, viszont már az Olasz-kapu környékén illetve a Három-kő környezetében ami jól megközelíthető a Hereg-rétről vagy a Bánya-hegytől, na ott már volt forgalom!
Ne felejtsük el, minden kép rákattintással teljes méretűre tehető!
  
Felsőtárkány - dolomit bánya
 
Szalajka völgy
A Felső-tó
Az erdő szelleme...
Kaptató az Istállós-kőre

A csúcson
Néhány apróság... alig egy centisek
Csillag gomba

Kikericsek az árnyékban
Az Olasz-kapu közelében

A Tar-kői tábla
    


Az erdőmunkások egykori kunyhója

Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Bükk népszerű fotóim