2012. júl 06.

Sáfrány = Krókusz...

írta: Sz. Zsolt
Sáfrány = Krókusz...A minap a facebookon egész jó kis eszmecsere alakult ki arról a képről amit feltöltöttem a "Csodálatos Székelyföld és Erdély" című oldalra. Íme a kép:

Sáfrányok földjén - Románia-Erdélyi szigethegység, 2012.05.01.

Na és hát a kép címe alapján megindult az értekezés, hogy mi is az a krókusz amiből a sáfrány készül, de lehet, hogy valahol ezt kökörcsinnek hívják, vagy éppen kikericsnek.... Na igen. Akkor megpróbálom tudományosan eloszlatni a félreértéseket. Ami akár veszélyes is lehet, hiszen amíg az egyik növény a fűszerként is használatos, nálunk nem honos ősszel nyíló jóféle sáfrány, addig a másik a Kárpátmedencében is őshonos krókusz fajok tavasszal virágzanak. Viszont az ősszel nyíló, rájuk csak felületesen hasonlító kikerics mérgező!! Íme néhány fotó és hasznos leírás ezekről a növényekről, amik alapján jobban megismerhetjük őket.
Románia-Erdélyi szigethegység, 2012.05.01.


A kikericsről - kikiricsről:
Mivel elsőre valóban hasonlít a sáfrány és a kikerics egy gyors összefoglaló a lényegről: Virágai hasonlítanak a sáfrányra-krókuszra. A legkönnyebben úgy különböztethetjük meg őket, hogy krókusznak három porzószála van, a kikericsnek pedig hat. Valamint ahogy már fentebb is írtam, a nálunk termő krókuszok, kökörcsinek tavasszal, míg a kikericsek ősszel virágoznak!


                                                               Bővebben: Kikerics - Wikipédia


Ezeken kívül még meg kell említenem az egyhajúvirágot mely (Bulbocodium) a liliomvirágúak (Liliales) rendjében a kikericsfélék (Colchicaceae) családjának monotipikus nemzetségébe tartozik. A nemzetség egyetlen faja az egyhajúvirág, illetve tavaszkikerics, tavaszi kikerics néven is ismert Bulbocodium vernum (Colchicum vernum).:
Bővebben: Az egyhajúvirág (Bulbocodium)
 Hát a kökörcsin meg nem is hasonlít egyikre sem - szerintem.

Kökörcsinek a Bükk hegységből, 2010 március vége
   BővebbenKökörcsin - Wikipédia   


Végezetül ez is jó példa arra, hogy ne osztályozzunk, szelektáljunk felületesen és ne együnk meg minden réten, útszélén termő növényt, bármilyen szép is!!
Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók