2011. dec 20.

A TERMÉSZETJÁRÓ TÍZPARANCSOLATA 1937

írta: Sz. Zsolt
A TERMÉSZETJÁRÓ TÍZPARANCSOLATA  1937

A TERMÉSZETJÁRÓ TÍZPARANCSOLATA


1. Csak olyan útra vállalkozzál, amilyet elbírsz, mert különben kockáztatod egészségedet és megakadályozod kiránduló társaidat útitervük végrehajtásában.
2. Az indulásra, visszatérésre kitűzött időben pontosan légy jelen, inkább te várj az indulásra tíz percet, semhogy terád várjanak ötöt.
3. Ne légy senkinek terhére, légy vidám, de örökös fecsegéssel, hangos beszéddel ne zavard útitársaidat. Légy szerény, lekicsinylő megjegyzésekkel, haragos kifakadásokkal, türelmetlenkedéssel ne rontsd el mások jókedvét és szórakozását.
4. Becsüld meg természetjáró testvéreidet, igyekezz hasznossá tenni magadat a társaságban, segíts a rászorulóknak, bajban el ne hagyd őket.
5. Szeresd a természetet, hagyd meg a maga eredetiségében, komoly ok nélkül ne pusztítsd el egyetlen növényét, állatát sem. A magad vagy egyesületed nevét sehová föl ne vésd, a hulladékot égesd vagy rejtsd el.
6. Erdőben tüzet ne rakj, könnyen szél kerekedhetik és bajt okozhat, a mezőn, réten, erdőtől távol-rakott tüzet égve ne hagyj.
7. A falú népét beszéddel, magaviseleteddel vagy ruházatoddal meg ne botránkoztasd, vedd egész ember-számba őket, igyekezz szokásaikhoz alkalmazkodni.
8. A vendégjoggal vissza ne élj, a természetjáróknak rossz hírét ne költsd, kíméld a más vagyonát, útról, ösvényről le ne térj, tilosban (vetésen, kaszálón, kerten keresztül) ne járj.
9. A menedékházak nem kocsmák, hanem valamelyik egyesület szállásadó, vendéglátó házai, tehát úgy viselkedjél mint vendég, hogy magadra, egyesületedre, nemzetedre szégyent ne hozz.
10. Éjszakai nyugalomra szánt időben, menedékházban, magánlakásban, szénapadláson, sátorban vagy bárhol másutt ne zavard testvéreidet beszéddel, járkálással, késői lefekvéssel vagy korai fölkeléssel, mert sok kirándulás sikerét, örömét tette már tönkre egy-egy álmatlan éjszaka, ne légy tehát ilyennek okozója.

TULOGDY JÁNOS

(Megjelent az “Erdély" 1937/9-10; szeptember-októberi számában)

A "tízparancsolat" nagy része ma is aktuális, megszívlelendő jó tanács, bár a hulladék elrejtésére való buzdítás már idejétmúlt...De értjük a lényegét. 
Szólj hozzá

gondolatok túra