Egynapi járóföld

Természetjáró és túrafotós blog

2018. jan 22.

Indul a blog!

írta: Sz. Zsolt
Indul a blog!

Túrák, tippek, gondolatok, hasznos oldalak, fotók-videók főképp magyarországi tájakról.

Üdvözlöm új blogom olvasóit!

Hazai túrás, természetjáró körökben esetleg többeknek is ismerős lehet régebbi blogom, amely Nomád a hegyek vándora néven futott. Azért döntöttem úgy, hogy új néven viszem tovább a blogot, mert megváltozott a túráink jellege, bizonyos okok miatt kevesebb lett a hegyvidéki túra, és több az egyéb pl. síkvidéki, esetleg vízi. És hogy mi ez az egynapi járóföld...? Hamarosan erre is kitérek! Blog szolgáltatót pedig azért cseréltem, mert egy hazai csapatba szerettem volna bekerülni. Tudom, hogy a keresők nem annyira szeretik a duplázást, de a régi blogból áthozom ide majd az ottani néhány legnépszerűbb bejegyzést egyenlőre, amíg nincs frissebb anyagom. Addig is csak tesztverzióban működünk.

dsc_9570-3_masolat.jpg

Tovább Szólj hozzá

2017. sze 19.

Retyezát: 2. felvonás

írta: Sz. Zsolt
Retyezát: 2. felvonás

2017.09.04-06. 
Van abban eleve valami nosztalgikus, ha az ember közel egy év elmúltával lépésre pontosan ugyanonnan kezdhet - folytathat egy túrát, vagy egy megkezdett utat. Így voltunk mi is most ezzel a Retyezáti úttal. Tavaly szeptemberben / Retyezáti próbakör / a kedvezőtlennek mondható időjárás miatt a Pelaga-réten /Poiana Pelegii / félbeszakadt túránkat fejeztük be, melynek akkor is, és most is a Retyezát-hegység / Zerge-havasok / kicsivel 2000 méter feletti átlagmagasságban fekvő Bukura - régiója volt.
A Bukura-tó és katlan 2000 méter feletti magashegyi sziklavilága
Az időjárás most jobbnak ígérkezett mint tavaly, bár esőket és és viharokat is jósoltak, ami leginkább a túra egyetlen sarkalatos pontja szempontjából volt ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok fotók Erdély Déli-Kárpátok

2017. jún 29.

A nyugalom szigete - Újra a Zemplénben jártunk

írta: Sz. Zsolt
A nyugalom szigete - Újra a Zemplénben jártunk

Zempléni-hegység. Sajnos több mint 20 évig elhanyagoltuk hazánk ezen csendes és csodás részét, igazából nem tudom miért... De tavaly valami megváltozott. Újra rátaláltunk erre a történelmi és természeti értékekkel bőven megáldott vidékre. Jó lenne, ha egyre többen fedeznék fel Magyarország távoli, de egyáltalán nem elérhetetlen, turisták által sajnos kevéssé látogatott és ismert táját!

"A hegységet hivatalosan Zempléni-hegységnek, a földtani irodalomban Tokaji-hegységnek nevezik. Ez utóbbi pontosabbnak tekinthető, mivel a hegység keleti fele található csak Zemplénben, a nyugati Abaúj területére esik, a névadó Zemplén település pedig ma Szlovákiában található. A Zempléni-hegység elnevezés az I. világháború után ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Zempléni-hegység

2016. nov 26.

Távol a világ zajától - öt nap a Zempléni rengetegben

írta: Sz. Zsolt
Távol a világ zajától - öt nap a Zempléni rengetegben

Tavaszi Zempléni túránk alkalmával /  Kalandozás Magyarország legészakibb szegletében 1. rész Kalandozás Magyarország legészakibb szegletében 2. rész / már eldöntöttük, hogy az idén ősszel visszatérünk a Zemplén csodás hegyei közé. Terveink között szerepelt, hogy közel 10 év kihagyás után, ismét meglátogassuk a Regéci vár at, amit -hasonlóan a Füzéri vár hoz- szintén felújítottak, átépítettek, újjáépítettek...stb. kinek hogy tetszik, vagy kinek hogy nem... És azt is eldöntöttük, hogy egy olyan szálláshelyet keresünk magunknak október végére, amerre a madár se jár... sikerült is ilyet találni, éspedig az Istvánkúti kulcsosház ban.
Az Istvánkúti kulcsosház
Előző blogjaimban írtam a hegységről, és ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Zempléni-hegység

2016. okt 03.

Retyezáti próbakör

írta: Sz. Zsolt
Retyezáti próbakör

Még kora tavasszal elhatároztuk, hogy az idén ellátogatunk a Déli-Kárpátok gyöngyszemébe, a Retyezát ba, más néven a Zerge-havasok ba. Aztán ez a túra szépen elmaradni látszott, de szeptember végén úgy tűnt, mégis sikerül kijutnunk talán... Sikerült! 

Mivel sosem jártunk még a környéken sem, így a tervezéshez segítségül hívtunk néhány tapasztaltabb ismerőst és a nagyon profi, Budai Péter által szerkesztett Retyezat.ro weboldal tájékoztatóit is. Aki bővebben szeretne elmélyedni a Retyezát tal kapcsolatos turistaismeretekben, annak éppen az előbbi oldalt tudom ajánlani. A lényeg, hogy hozzánk, Békés megyéhez, viszonylag közelinek mondható "igazi" hegységről van szó, hiszen egy alig 400 km-es úttal már a Retyezá t déli ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Erdély hegyvidéki hírek

2016. máj 09.

Kalandozás Magyarország legészakibb szegletében 2. rész

írta: Sz. Zsolt
Kalandozás Magyarország legészakibb szegletében 2. rész


Mint ahogy az előző részben ígértem, folytatjuk kalandozásunkat a Zempléni-hegység mesés tájain, bár most egy kissé visszaveszünk az északi irányból. Úti célunk lesz egy borongós tavaszi napon a felújított -újjáépített- Füzéri vár , illetve másnap, egy napsütéses túrát teszünk Pálházáról a Kemence-patak völgyébe az ÉSZAKERDŐ Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasút /PÁEV/ vonatával. 

A hogy az várható volt, túránk második napján beborult az ég, esőfelhők gyülekeztek. Ez lényegében be volt tervezve, megfelelő időpont lehet egy vártúrához a borongós, csepergős nap. És egyébként is az első napunkon, amikor a Milicekre másztunk fel, hétfő volt, persze olyankor a vár zárva. Tehát egyértelmű volt, jöhet a Füzéri vár , ...
Tovább Szólj hozzá

hasznos gondolatok túra fotók Zempléni-hegység hegyvidéki hírek